LASER ABLAATIO

LASER ABLAATIO – PINNAN 3D TEKSTUROINTI

Ablaatiolla tarkoitetaan tässä yhteydessä pinnan muokkaamista lasersäteellä visuaalisesti, tavoitteena saada pintaan haluttu kuviointi tai pinnanlaatu. Kyseessä ei ole leikkaava lasertyöstö, missä tarkoitus on nimensä mukaisesti leikata materiaalia paloihin.

Laser ablaatiota käytetään kovaa vauhtia yleistyen muovimuottien pintojen muokkaamiseen, ja hyvin pitkälle korvaamaan hankalan ja vaarallisen etsauksen. Oleellinen ero on toistettavuus, sillä ablaatiolaser tuottaa puhtaasti ohjelmallista muotoilua, joten sen toistettavuus on täydellistä.

FEMTO laserit mahdollistavat lähes purseettoman pinnanlaadun, mahdollistaen laserin käyttöä täysin uusissa sovelluksissa. NANO teknologian avulla saavutetaan esimerkiksi eri värisävyjä suoraan metallin tuotepintaan.

Jos katsot uusien autojen sisustusta, lähes jokainen pinta kojelaudassa, ovien paneeleissa ja keskikonsolissa on ablaatiolaserilla tehty muotin pintaan. Vastaavasti esimerkiksi auton renkaiden sivupintojen kuviointi on kasvavassa määrin tehty muotin pintaan käyttäen ablaatiolaseria. Siis kaikki mikä näyttää hiilikuidulta, on todennäköisesti vain ablaatiolaserilla muokattua muovimuotin ansiota. Samoin esimerkiksi nahkajäljitelmäkuvio muovipinnoissa.

GF valmistaa sekä kolmiakselisia, että viisiakselisia ablaatiolasereita, joiden käyttökohteet laajenevat hurjaa vauhtia muotinvalmistuksesta elektroniikkaan, koruteollisuuteen, medical puolella toiminnallisten pintojen luomiseen, nestevirtauksissa, kappalevalmistuksessa ja hienomekaniikassa. Lisätietoja konemalleista.

Suuri osa käyttökohteista on innovatiivisia kohteita, joissa ablaatiolaseria käytetään korvaamaan vanha valmistusmenetelmä. Usein sen avulla voidaan tehdä aivan uusia yksityiskohtia tai uudella menetelmällä päästä lopputulokseen mihin ei muilla keinoilla ole edes mahdollisuutta.