Julkaisut

 

Messut järjestettiin ensimmäisen kerran Tampereella. Aiemmin kahdesti Helsingissä järjestetty tapahtuma koostuu Advanced Engineering sekä Uusi Teollisuus messuista, jotka pidetään yhdessä. Tampereella järjestely onnistui aiempia paremmin, tosin vierailijat olivat pääosin hyvin paikallisesti Pirkanmaan alueelta ja messu selkeästi hakee vielä muotoaan. Messun ennakkomarkkinointi järjestäjien toimesta jäi kovin vaatimattomaksi, joten paikallismessujen luonne oli hyvinkin odotettavissa.

Tamspark Oy:n vierailijana osastolla oli Hämeenlinnasta DELVA Oy, joka on juuri tehnyt investoinnin 3D-metallitulostuksen konepuistoon. Heille tulee kaksi EOS M-sarjan konetta. Delva Oy on metallitulostuksen palveluntarjoaja, jonka aloitus heti kahdella koneella on merkittävä avaus alan alihankintasektoriin. Tämä osoittaa selvästi, että 3D-tulostus on ottamassa suomessakin askeleen harjoittelusta todellisiin ammattimaisiin toimijoihin, jotka hankkivat käyttöönsä teolliseen tuotantoon tehtyjä koneita, joissa on validoitu kokonaisprosessi. Tämä tarkoittaa, että 3D-tulostus ei ole enää harjoittelua, vaan tilaaja saa vakuuden ostamastaan tulostuksesta ja sen laadusta.

EOS metallitulostuksen menetelmät ja työstöparametrit on kehitetty Turussa, jossa on materiaalitutkimuksessa sekä laadunvalvonnassa 25 EOS konetta ajamassa testiä ja tutkimusta. Turun yksikkö on lajissaan yksi maailman johtavista 3D-metallitulostuksen konepuistoista ja kehitysyksiköistä. Kiitos Olli Nyrhilän johtaman huippuammattilaisista koostuvan EOS Turun yksikön, metallitulosprosessin validointi on Suomalaisen työn tulos.

Suomessa toimii metallitulostuksessa muutamia alihankintayrityksiä, joista todelliseen teollisuustuotantoon tarkoitetuilla EOS laitteistolla alihankintapalveluja tarjoava, Jyväskylässä toimiva 3D Formtech Oy on metallitulostuksen lisäksi myös polymeeritulostuksen ammattilainen. Heillä on käytössään kaikkiaan neljä EOS tulostinta polymeeri sekä metallitulostukseen. 3D Formtech Oy oli myös esillä messuilla omalla osastollaan.

Tamspark Oy esitteli messuilla 3D-tulostuksen mahdollisuuksia sekä polymeeri-, että metallitulostuksen puolella. Esillä oli molempien menetelmien mallikappaleita ja tietoa jaettiin yleisesti 3D tulostuksesta. Päämiehistämme EOS GmbH oli näyttävästi esillä ja paikalla oli tehtaan aluemyyntipäällikkö Sean Kelly, joka myös piti esityksen 3D-tulostuksen mahdollisuuksista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GF Machining Solution ryhmän puolelta esiteltiin AM-kokonaisjärjestelmän mahdollisuuksia, alkaen System 3R paletoinnista, koneistuksesta, laser ablaatiosta sekä WEDM käytöstä tulostetun kappaleen jälkikäsittelyssä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uutena edustuksena esiteltiin Sveitsiläisen SINTRATEC A.G:n polymeeritulostimet, jotka sijoittuvat mielenkiintoiseen hintaluokkaan edullisimpien filamenttitulostimien ja EOS ammattitulostimien välimaastoon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tamspark Oy messutiimi sekä Delva Oy kiittävät kaikkia messuvieraitamme!